Warsztaty przyrodniczo-kulinarne
Proponujemy Państwu warsztaty przyrodniczo – kulinarne skierowane do dzieci przedszkolnych i z klas 1-3 szkoły podstawowej. Zajęcia mają na celu przybliżyć dzieciom życie, obyczaje, sposoby odżywiania i ciekawostki związane z domowymi i bardziej egzotycznymi zwierzętami. Dzieci maja możliwość obserwacji i bezpośredniego kontaktu, również przez dotyk, z wieloma gatunkami zwierząt, uczą szacunku a niekiedy pozwalają przełamać lęk i obalić negatywne mity, choćby w kontakcie z wężem lub pająkiem.
Część kulinarna jest ściśle związana z konkretnym gatunkiem zwierzęcia z części przyrodniczej. Dzieci samodzielnie przygotowują posiłek, który mogą zjeść na miejscu lub zabrać do domu jako niespodziankę dla rodziców. W tej części spotkania dzieci uczą się tworzyć różnorodne kompozycje smakowe, poznają rzadziej spotykane gatunki warzyw i owoców, próbują niecodziennych potraw, uczą sie estetycznego dekorowania potraw i stołu, poznają w praktyce działanie współczesnych i dawnych sprzętów kuchennych.
Każde spotkanie wzbogacone jest zabawą ruchową, słuchaniem ze zrozumieniem tekstu powiązanego z tematem zajęć oraz kartą pracy. Oferta przygotowana jest w ten sposób, aby uatrakcyjnić kalendarz wydarzeń w przedszkolu bądź w szkole, ponieważ część warsztatów jest polecana szczególnie przy konkretnych wydarzeniach takich jak Święta Bożego Narodzenia, Karnawał, Wielkanoc itp. Dodatkową zaletą warsztatów jest ich elastyczność – można skorzystać z pełnego cyklu lub zamówić pojedyncze zajęcia, w zależności od potrzeb placówki.
Przykładowe tematy warsztatów:
- Pyszne sałaty nie tylko dla mamy i taty
- samodzielne przygotowanie sałatki
- zapoznanie się z różnymi gatunkami sałat
- spróbowanie jadalnych kwiatów
- wysłuchanie bajki o króliczku
- zabawa ruchowa
- obserwacja żywych królików
- karta pracy
- Bardzo chce mi się spać
- tworzenie barwnych, indywidualnych koreczków i tworzenie z nich figurki jeża
- czytanie historii o szykującym się do snu zimowego jeżu (wprowadzenie pojęcia hibernacji)
- próbowanie kremu z jadalnych kasztanów
- zabawa ruchowa
- obserwacja jeża
- karta pracy
- Nie taki pająk straszny
- tworzenie kolorowych kanapek z wizerunkiem pająka, powstałym z odpowiedniego ułożenia pokrojonych warzyw
- zabawa ruchowa
- zapoznanie się z obyczajami, trybem życia i polowania różnych gatunków pająków
- obserwacja żywego pająka
- dotykanie wylinki
- karta pracy
- Witajcie w carskiej Rosji
- przygotowanie i degustacja rosyjskiego podwieczorku – rozpalenie samowara, picie herbaty
- czytanie bajki „O rybaku i złotej rybce”
- zabawa ruchowa
- obserwacja nietypowych gatunków ryb
- karta pracy
- Ile nóg ma stonoga?
- przygotowanie „jadalnej czekoladowej plasteliny” i wykonanie stonogi
- czytanie wiersza o stonodze
- zabawa ruchowa
- obserwacja wija olbrzymiego
- karta pracy
- Wodny świat
- przygotowanie sałatki z paluszków krabowych
- z sałatki i bułki powstaje krab
- zabawa ruchowa
- obserwacja żywego kraba tęczowego
- karta pracy
- Wyprawa do lasu
- przygotowanie sałatki i nafaszerowanie nią pomidora udekorowanego jak muchomor
- zapoznanie z jednym z mieszkańców lasu – żukami
- obserwacja żuków na różnym etapie rozwoju – jaja, larwy, kokon, postać dorosła
- czytanie wiersza o żuku i językowa zabawa
- karta pracy
- Nie tylko misie lubią miód
- przygotowanie i udekorowanie choinek z piernika
- legenda o toruńskich piernikach
- zabawa ruchowa
- karta pracy
- oglądanie kota jako zwierzęcia Baby Jagi
- oglądanie ramki z ula
- Najlepszy przyjaciel człowieka
- przygotowanie „psich zapasów” – bułki faszerowane pieczarkami i parówkami
- rozpoznawanie składników tylko za pomocą węchu
- zapoznanie z oryginalnymi rasami psów
- obserwacja psa – Golden Retriever
- wprowadzenie podstawowych informacji na temat zachowania, obyczajów psów
- czytanie historii o psie pasterskim
- nauka zachowania w przypadku spotkania z agresywnym zwierzęciem
- karta pracy
- Wszystko zaczyna się od jajka
- wykonanie myszek z jajka ugotowanego na twardo
- zapoznanie z różnymi gatunkami jajek jadalnych
- degustacja jajek przepiórczych i ikry
- oglądanie i porównywanie wielkości jajek kurzych, przepiórczych i strusich
- obserwowanie żywych myszek
- karta pracy
- zabawa ruchowa
- Świąteczne jajka – niespodzianki
- przygotowanie jajek z kruchego ciasta
- zabawa ruchowa
- próbowanie różnych jadalnych jajek
- kto znosi jajka
- obserwacja żółwia
- karta pracy
- Wężowe zabawy i przysmaki
- przygotowanie i dekoracja galaretki z bitą śmietaną i niespodzianką – „wężem” żelkiem
- zabawa ruchowa
- czytanie bajki o białym wężu
- obserwacja węża zbożowego
- karta pracy
- Ptasie plotki
- przygotowanie jadalnej kolby z różnych gatunków ziaren
- czytanie historii
- zabawa ruchowa
- obserwacja papugi nimfy
- karta pracy
- Kto pije mleko
- wprowadzenie terminów – ssak, gad, płaz, ptak
- przedstawienie informacji o mleku i jego przetworach
- przygotowanie kulek z masy krówkowej i ryżu preparowanego
- zabawa ruchowa
- obserwacja rodziny ssaków (chomiki)
- karta pracy
- Uczta u wodza Inków
- przygotowanie i degustacja fontanny czekoladowej oraz innych przysmaków pochodzących z Ameryki Środkowej
- czytanie legendy o inkaskiej księżniczce
- zabawa ruchowa
- karta pracy
- obserwacja szynszyli jako przedstawicieli amerykańskiej fauny