Bądź na bieżąco,

zapisz się na newsletter

nie teraz nie, dziękuję
Udostępnij na facebook.com Udostępnij na nk.pl Umieść w opisie gg Udostępnij na twitter.com

Warsztaty przyrodniczo-kulinarne

Proponujemy Państwu warsztaty przyrodniczo – kulinarne skierowane do dzieci przedszkolnych i z klas 1-3 szkoły podstawowej. Zajęcia mają na celu przybliżyć dzieciom życie, obyczaje, sposoby odżywiania i ciekawostki związane z domowymi i bardziej egzotycznymi zwierzętami. Dzieci maja możliwość obserwacji i bezpośredniego kontaktu, również przez dotyk, z wieloma gatunkami zwierząt, uczą szacunku a niekiedy pozwalają przełamać lęk i obalić negatywne mity, choćby w kontakcie z wężem lub pająkiem.

Część kulinarna jest ściśle związana z konkretnym gatunkiem zwierzęcia z części przyrodniczej. Dzieci samodzielnie przygotowują posiłek, który mogą zjeść na miejscu lub zabrać do domu jako niespodziankę dla rodziców. W tej części spotkania dzieci uczą się tworzyć różnorodne kompozycje smakowe, poznają rzadziej spotykane gatunki warzyw i owoców, próbują niecodziennych potraw, uczą sie estetycznego dekorowania potraw i stołu, poznają w praktyce działanie współczesnych i dawnych sprzętów kuchennych.

Każde spotkanie wzbogacone jest zabawą ruchową, słuchaniem ze zrozumieniem tekstu powiązanego z tematem zajęć oraz kartą pracy. Oferta przygotowana jest w ten sposób, aby uatrakcyjnić kalendarz wydarzeń w przedszkolu bądź w szkole, ponieważ część warsztatów jest polecana szczególnie przy konkretnych wydarzeniach takich jak Święta Bożego Narodzenia, Karnawał, Wielkanoc itp. Dodatkową zaletą warsztatów jest ich elastyczność – można skorzystać z pełnego cyklu lub zamówić pojedyncze zajęcia, w zależności od potrzeb placówki.

Przykładowe tematy warsztatów:

  1. Pyszne sałaty nie tylko dla mamy i taty
    • samodzielne przygotowanie sałatki
    • zapoznanie się z różnymi gatunkami sałat
    • spróbowanie jadalnych kwiatów
    • wysłuchanie bajki o króliczku
    • zabawa ruchowa
    • obserwacja żywych królików
    • karta pracy
  2. Bardzo chce mi się spać
    • tworzenie barwnych, indywidualnych koreczków i tworzenie z nich figurki jeża
    • czytanie historii o szykującym się do snu zimowego jeżu (wprowadzenie pojęcia hibernacji)
    • próbowanie kremu z jadalnych kasztanów
    • zabawa ruchowa
    • obserwacja jeża
    • karta pracy
  3. Nie taki pająk straszny
    • tworzenie kolorowych kanapek z wizerunkiem pająka, powstałym z odpowiedniego ułożenia pokrojonych warzyw
    • zabawa ruchowa
    • zapoznanie się z obyczajami, trybem życia i polowania różnych gatunków pająków
    • obserwacja żywego pająka
    • dotykanie wylinki
    • karta pracy
  4. Witajcie w carskiej Rosji
    • przygotowanie i degustacja rosyjskiego podwieczorku – rozpalenie samowara, picie herbaty
    • czytanie bajki „O rybaku i złotej rybce”
    • zabawa ruchowa
    • obserwacja nietypowych gatunków ryb
    • karta pracy
  5. Ile nóg ma stonoga?
    • przygotowanie „jadalnej czekoladowej plasteliny” i wykonanie stonogi
    • czytanie wiersza o stonodze
    • zabawa ruchowa
    • obserwacja wija olbrzymiego
    • karta pracy
  6. Wodny świat
    • przygotowanie sałatki z paluszków krabowych
    • z sałatki i bułki powstaje krab
    • zabawa ruchowa
    • obserwacja żywego kraba tęczowego
    • karta pracy
  7. Wyprawa do lasu
    • przygotowanie sałatki i nafaszerowanie nią pomidora udekorowanego jak muchomor
    • zapoznanie z jednym z mieszkańców lasu – żukami
    • obserwacja żuków na różnym etapie rozwoju – jaja, larwy, kokon, postać dorosła
    • czytanie wiersza o żuku i językowa zabawa
    • karta pracy
  8. Nie tylko misie lubią miód
    • przygotowanie i udekorowanie choinek z piernika
    • legenda o toruńskich piernikach
    • zabawa ruchowa
    • karta pracy
    • oglądanie kota jako zwierzęcia Baby Jagi
    • oglądanie ramki z ula
  9. Najlepszy przyjaciel człowieka
    • przygotowanie „psich zapasów” – bułki faszerowane pieczarkami i parówkami
    • rozpoznawanie składników tylko za pomocą węchu
    • zapoznanie z oryginalnymi rasami psów
    • obserwacja psa – Golden Retriever
    • wprowadzenie podstawowych informacji na temat zachowania, obyczajów psów
    • czytanie historii o psie pasterskim
    • nauka zachowania w przypadku spotkania z agresywnym zwierzęciem
    • karta pracy
  10. Wszystko zaczyna się od jajka
    • wykonanie myszek z jajka ugotowanego na twardo
    • zapoznanie z różnymi gatunkami jajek jadalnych
    • degustacja jajek przepiórczych i ikry
    • oglądanie i porównywanie wielkości jajek kurzych, przepiórczych i strusich
    • obserwowanie żywych myszek
    • karta pracy
    • zabawa ruchowa
  11. Świąteczne jajka – niespodzianki
    • przygotowanie jajek z kruchego ciasta
    • zabawa ruchowa
    • próbowanie różnych jadalnych jajek
    • kto znosi jajka
    • obserwacja żółwia
    • karta pracy
  12. Wężowe zabawy i przysmaki
    • przygotowanie i dekoracja galaretki z bitą śmietaną i niespodzianką – „wężem” żelkiem
    • zabawa ruchowa
    • czytanie bajki o białym wężu
    • obserwacja węża zbożowego
    • karta pracy
  13. Ptasie plotki
    • przygotowanie jadalnej kolby z różnych gatunków ziaren
    • czytanie historii
    • zabawa ruchowa
    • obserwacja papugi nimfy
    • karta pracy
  14. Kto pije mleko
    • wprowadzenie terminów – ssak, gad, płaz, ptak
    • przedstawienie informacji o mleku i jego przetworach
    • przygotowanie kulek z masy krówkowej i ryżu preparowanego
    • zabawa ruchowa
    • obserwacja rodziny ssaków (chomiki)
    • karta pracy
  15. Uczta u wodza Inków
    • przygotowanie i degustacja fontanny czekoladowej oraz innych przysmaków pochodzących z Ameryki Środkowej
    • czytanie legendy o inkaskiej księżniczce
    • zabawa ruchowa
    • karta pracy
    • obserwacja szynszyli jako przedstawicieli amerykańskiej fauny